Choroby dietozależne
Jedzenie w pośpiechu, brak ruchu, stres – tak można scharakteryzować styl życia wielu z nas. Niestety odbija się to na naszym zdrowiu.
Jesteś tym, co jesz
Można wyróżnić kilkadziesiąt jednostek chorobowych, do których rozwoju przyczynia się niewłaściwe odżywianie. Zła dieta może być odpowiedzialna nie tylko za otyłość, ale też na przykład za nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, zawał, cukrzycę czy osteoporozę. Skutkami niezdrowego odżywiania mogą być także dolegliwości związane z układem nerwowym – udar mózgu czy choroba Parkinsona. To, co jemy, ma także silny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Może powodować depresję, osłabiać koncentrację i pamięć, a nawet prowadzić do choroby Alzheimera. Także nowotwory – w szczególności te dotykające układu pokarmowego – rozwijają się pod wpływem nieodpowiedniej diety.
Pomocna dłoń dietetyka
Odpowiednio ułożony jadłospis może skutecznie uzupełniać leczenie lub zapobiegać takim chorobom jak nadciśnienie, cukrzyca czy osteoporoza. Proponujemy Państwu diety, które nie tylko uwzględniają zapotrzebowanie kaloryczne, ale jednocześnie są smaczne i proste w przygotowaniu.
Przejdź do: