ProfMedika ul. Piątkowska 118/13 (II piętro) Tel: +48 690 995 885PON-PT: 9-21 SOB. 9-14

Alergia pokarmowa

Prohibited signal in a plateAlergia pokarmowa

Czy jedzenie które spożywasz ma negatywny wpływ na Ciebie?

Długotrwałe choroby o podłożu trudnym do zdiagnozowania, mogą mieć przyczynę w nietolerancji pokarmowej i alergii. Najczęściej występuje nietolerancja i alergia na gluten, pszenicę, mleko krowie i laktozę. Niektóre osoby po zjedzeniu nietolerowanego produktu mogą odczuwać:

  • biegunki , zaparcia, wzdęcia, otyłość, zespół jelita nadwrażliwego,
  • zmiany skórne – łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, wysypki, pokrzywka.
  • bóle mięśni i stawów , ogólne zmęczenie, migreny, zaburzenia koncentracji


Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa

Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u niewielu pacjentów (ok. 2.5% populacji)

Produkty sprawdzane podczas badania:

  • Zboża: pszenica, żyto, jęczmień, owies, proso, orkisz, soja, kasza gryczana, ryż, sezam, kukurydza, drożdże, gluten
  • Orzechy i strączkowe: kakao, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały orzeszki ziemne, fasola, soja.
  • Mięsa: wołowina, kurczak, cielęcina, baranina, wołowina, wieprzowina
  • Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (karp, pstrąg), dorsz, flądra, łosoś, śledź, makrela
  • Warzywa: marchewka, cebula, szpinak ogórek, ziemniak, pomidor
  • Owoce: jabłko,porzeczka, grejpfrut, melon, pomarańcze, cytryny, truskawki, gruszka, malina, agrest, winogrono, banan, wiśnia, morela,
  • Używki: kawa, herbata, cukier, miód,
  • Inne: białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, białko mleka krowiego, laktoza,
  • Grzyby: candida albicans, mieszanka pleśni, Aspergilus mix, Cladosporium mix

 

Diagnostyka biorezonansowa daje możliwość precyzyjnego diagnozowania alergii pokarmowych, także tych dla których nie istnieją laboratoryjne, ani kontaktowe testy mogące stwierdzić takie alergie. Niektórych alergenów nie można w ogóle zdiagnozować metodami laboratoryjnymi, ale jest to możliwe za pomocą aparatu BICOM.

Niewykryte alergie, zwłaszcza pokarmowe, są w stanie wywołać wiele różnych dolegliwości, często nie kojarzonych z alergiami.

Przejdź do:

Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii. Więcej informacji

Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym.

Zamknij