Miażdżyca i nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag współczesnej cywilizacji. Ocenia się, że choroba ta dotyczy prawie jednej czwartej dorosłych obywateli naszego kraju. Zagrożenie związane z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi wynika z faktu, że jego bardzo wysokie wartości mogą być przyczyną bezpośredniego uszkodzenia niektórych narządów, najczęściej mózgu lub nerek.
Często u osób, u których stwierdza się podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, dochodzi do przyspieszonego rozwoju miażdżycy naczyń i pojawienia się powikłań: choroby wieńcowej, zawału mięśnia serca czy udaru mózgu.
Jadłospis do zmiany
Dlatego niezmiernie ważna jest wczesna profilaktyka, czyli między innymi właściwa dieta. Optymalna dieta powinna składać się z większej ilości świeżych owoców i warzyw, ziaren, roślin strączkowych, orzechów i nasion, nabiału i ryb. Niestety, typowa dieta dostarcza zbyt dużo tłuszczu, a za mało błonnika. W połączeniu z wysoko rafinowanymi węglowodanami zwiększa się ryzyko wystąpienia chorób.
Przykładem może być bochenek chleba, który kilkanaście lat temu zawierał wyłącznie wodę, mąkę, drożdże i sól, a dziś to często mieszanina słabej jakości mąki, konserwantów, barwników, chemikali i polepszaczy smakowych. Te składniki wywołują nie tylko reakcje alergiczne, ale również działają toksycznie na nasz organizm.
Jeśli masz wątpliwości, czy Twoje pożywienie jest lekarstwem dla Ciebie, nie zwlekaj umów się na pierwszą wizytę do naszego dietetyka, który zweryfikuje Twój jadłospis i chętnie odpowie na wszelkie pytania.
Przejdź do: